Повна версія цієї сторінки:
Фентезі
salvor
31.05.2008 - 21:19
Мене вже давно цікавить таке питання,чи існує багато продуманих моделей фентезійного світу(типу як у Лук*яненка Дозорах і Чорновику/Чистовику).
Я маю на увазі не магія як в Гаррі Поттері "Воно працює,як працює не знаю і знати не хочу", а якась більш продумана і несамосуперечна.
Може хтось пробував придумувати системи такого типу.
Хтось може знає,чи займався цим?
П.С.Ще система книжок Зоряних Воєн підходить під продумане фентезі(там де про мідохлоріани чи як їх там)
Dilvish
31.05.2008 - 21:26
Ну певно так
В мене вже давно з'явилась думка
Оскільки наш Всесвіт ніби як бескінечний то там напевно є все
в тому числі і різні незвичні чи дивнідля нас світи
Та й 'паралельні' світи мабуть теж є
Без цього життя було б якесь нецікаве
salvor
31.05.2008 - 21:33
а систему/модель пробував придумати?Чи то тільки я тим парюсь?
Dilvish
31.05.2008 - 21:38
Ну в дитинстві шось таке придумував але примітивне
Зараз вже не згадаєш
А тепер фантазія не така буйна вже нічого й не придумаєш
Але читаючи фентезі люблю ''поринати'' у світ книги
denzyman
2.06.2008 - 20:35
Сходу можу назвати 3 найвідоміші системи фентезі: Середзем'я Д.Р.Р. Толкіена, Плоский світ (запозичений у греків) Т. Пратчетта, Амбер і його відображення Р. Желязни. Казкового Поттера навіть зараховувати не хочеться
може опишеш коротко,для тих хто не читав?Якщо не важко, звісно.
П.С.Я читав із приведеного списку тільки Дж.Р.Р.Толкієна, але хочеться сказати,що сама механіка світу трохи недорозвинена,там більше розвинута історія ніж механіка.
Добре розвинену механіку я бачив лише у Лук/яненко,хоч оскільки читав небагато,міг пропустити ще якихось авторів
denzyman
3.06.2008 - 14:58
Цитата
може опишеш коротко,для тих хто не читав?Якщо не важко, звісно.
та... мені влом

Цитата
П.С.Я читав із приведеного списку тільки Дж.Р.Р.Толкієна, але хочеться сказати,що сама механіка світу трохи недорозвинена,там більше розвинута історія ніж механіка.
Боюся, ти жахливо помиляєшся. Прочитай Сілмаріліон і ти зрозумієш чому.
читав я Сильмариліон,все одно самої механіки мало,наприклад як саме, на основі яких законів Негасимий Вогонь породжує розум?
Питання не освічене,як і багато інших(наприклад як саме пісні могутності можуть впливати на людей,або чому стража заснула коли Лютієн накинула на них свого плаща).
Звичайно логіки там багато(натомість у ГП деколи і логіка пропадає), суперечностей нема,але їх нема тому що багато просто непоказано(багато з механіки світу), бо основна увага приділялась історії народів і логіці їх розвитку
Dilvish
3.06.2008 - 18:59
Так
В Толкіна механіки мало
Але це мабуть для того щоб залишити щось на розсуд читача
Адже прочитавши книгу, вона повинна дати привід задуматись
А щодо Сілмаріліона. Так його практично писав син Толкіна
Цитата(Dilvish @ 3.06.2008 - 18:59)

Адже прочитавши книгу, вона повинна дати привід задуматись
от якраз хотілось би знати,чи є у якихось книгах або прописаної механіки,або чи хтось із тут присутніх задумався до введення механіки?
Dilvish
3.06.2008 - 19:26
Плоский світ ніяк не зберусь прочитати
А от щодо Амбера важко сказати
Желязни досить неординарний письменник
В цій книзі механіка є але її і нема
Це дуже важко пояснити
Тут багато що залишене на розсуд читача
Взагалі легше прочитати ніж пояснити
Як я і казав це шедевр і більше говорити не потрібно
denzyman
4.06.2008 - 00:16
Салвор, я зрозумів чого ти домагаєшся: зображення точно і скульпульозно з точки зору фізичних, хімічних і біологічних законів нового побудованого світу. Єдина така модель є в Пратчетта:
http://ru.wikipedia.org/wiki/Плоский_мирА щодо недостатньої механіки Середзем'я, то скажи мені: нафіга письменнику, який робить ставку на соціальний чинник вдаватися до такого занудства як зображення самого принципу побудови світу до деталей? Може за таким принципом треба було б описати всі види хвороб? Бактерії які їх спричиняють? Вплив на організм? Чи може написати про циклони і антициклони Середзем'я? Чи про тектонічну структуру світу? Чи може невистачає пояснень з біологічної точки зору, чому, наприклад, Саруман зміг вивести породу Урук-хаїв? І цей процес треба описувати? Все до останньої хромосоми?
І скажи, кому буде таке цікаво читати? Якому довбню захочеться переглядати всі томи вигаданих наукових праць?
Саме тому творчість більшості письменників і називається ХУДОЖНЬОЮ, бо не опускається до науково точних пояснень існування світу.
біології і хімії мені не треба

мені тільки фізичного пояснення надприродних речей.Дякую за ссилку
І не обов*язково до деталей,основні принципи описати.До речі,у Пратчета принципів не найшов
Крім того, мене якраз більше цікавить ч ніхто із тут присутніх не розвивав фізики таких світів,або хоча б основні принципи порозвивати
Dilvish
4.06.2008 - 15:29
Ось цікава цитатка
За что не любят фэнтези? За недостоверность: эльфы-драконы, мечи-кладенцы и пренебрежение логикой. За что выбирают? За искренность и энергичность, за странствия и захватывающие приключения, освобожденные от рамок историзма и законов физики. Фэнтези, безусловно, развлекательный жанр, сказка для взрослых, в лучших своих образцах поднимающийся до высот качественной литературы, но в массе остающийся лёгким чтивом, полным штампов, банальностей и самоповторов.
В отличие от научной фантастики, тяготеющей к серьёзной обоснованности придуманного мира, фэнтези строится на правилах «пусть будет интереснее», а магия, как известно, заткнёт любую дыру в сюжете по принципу «потому что возможно всё». Однако никто не отменял психологизма и драматизма – для этого жанра герои являются тем самым паровозом, который вытащит всё, что напридумает и в чём ошибётся автор. Конан Говарда, Фафхард и Серый Мышелов Лейбера, Гед Ле Гуин, Драконья Погибель Хэмбли – всех не перечислить. Появляются новые направления: пародия, переродившаяся в политику у Сапковского – вплоть до изысканных стилизаций в духе «Последнего Единорога» Бигля или киберпанка «Дочери Железного Дракона» Суэнвика. И разумеется, эталон, что выдержал испытание временем, пережил экранизации и обожание толп поклонников и эпигонов…
denzyman
4.06.2008 - 16:52
Цитата
біології і хімії мені не треба мені тільки фізичного пояснення надприродних речей.Дякую за ссилку
І не обов*язково до деталей,основні принципи описати.До речі,у Пратчета принципів не найшов
Угу. Пару томів ще якогось бреда придумати? Одне діло цікавий сюжет і поясненнь походу цього сюжету, а друге діло багатотомне пояснення бодай основних принципів.
Ти неуважно дивився: The Science of Discworld — The Science of Discworld II: The Globe — The Science of Discworld III: Darwin's Watch - це три книжки про Плоский світ. Саме з наукової точки зору.
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ В БАГАТОТОМНИК НЕ ВІЙДУТЬ,ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ МАГІЇ МОЖНА ВМІСТИТИ НА 10ТИ СТОРІНКАХ ДЛЯ дуже НАГРУЖЕНИХ КНИЖОК.пОСТАРАТИСЬ ТО Й НА 5ТИ.
Бачу що ніхто не любив тим займатись,читаючи
ПС я не прошу авторів писати пояснення, питаю 1)Чи хтось писав такі пояснення із вам відомих авторів 2)чи хтось із читачів пробував зробити нормальну несуперечну систему
ПС У вікіпедії про плоский світ найшов географію, історію, фізики не знайшов.Погано шукав,знаю.Якщо читав,може коротко опишеш основні принципи магії?
Mister_SER
4.06.2008 - 19:55
Цитата(salvor @ 31.05.2008 - 21:33)

а систему/модель пробував придумати?Чи то тільки я тим парюсь?
я пробував, і придумав повноціний світ
може розкажеш?про його механіку. хотілось би послухати(ми з друзями теж полюбляємо розроблювати світи,ось чому мене й цікавить ця тема)
Mister_SER
5.06.2008 - 13:39
Цитата(salvor @ 4.06.2008 - 20:36)

може розкажеш?про його механіку. хотілось би послухати(ми з друзями теж полюбляємо розроблювати світи,ось чому мене й цікавить ця тема)
Коли я придумував свыт, я быльш думав про сюжет, ане про те, як впливає псі-енергія на магію
а в мене навпаки фізика породила сюжет
denzyman
5.06.2008 - 18:01
НЕМОЖЛИВО НА 10 СТОРІНКАХ ВИКЛАСТИ ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ БОДАЙ ЧОГОСЬ. ТАКЕ ПОЯСНЕННЯ ВИКЛИЧЕ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ, ЩО ПОТЯГНЕ ЗА СОБОЮ ЩЕ ПОЯСНЕННЯ І Т.Д.
В Террі в кожній книзі є частина пояснень загальної структури магії (з чого вона виникла, чому вона виникла, як вона діє, хто нею користується, як нею користуватися і т.д.). Тільки коли ти прочитаєш всі його книжки ти повністю осягнеш його розуміння цього. А я на жаль ще не прочитав. А те що читав було давно, тому не зможу охарактеризувати тобі ФІЗИКУ Плоского світу.
я маю на увазі пояснити чуть-чуть щоб модель утворилась, а на додаткові питання й читач може знайти відповідь,от мені й цікаво,чи хтось шукав.
denzyman
5.06.2008 - 21:33
в тебе є час прочитати 300 сторінок?
Головні принципи ти зрозумієш тут:
http://lib.ru/INOFANT/PRATCHETT/color.txtце його найперша книга
salvor
10.06.2008 - 16:45
прочитав,сподобалось,особливо інша книжка: Творці Заклинань, там навіть більш докладно роз*яснено принципи
denzyman
11.06.2008 - 14:12
в тебе ще багато роботи
salvor
11.06.2008 - 14:33
я майже так і читав

,правда пропустив Безумную Звезду
denzyman
11.06.2008 - 17:59
І скільки ж ти прочитав штук уже?
salvor
11.06.2008 - 18:07
3,позачора почав.Сьогодні ще прочитав 7глав Найуки Плоского світу,але переклад недокінчений
Для перегляду повної версії цієї сторінки, будь ласка,
перейдіть по посиланню.